11 °C Antwerpen, BE
zondag 14 april 2024
11 °C Antwerpen, BE
zondag 14 april 2024

“Koning Filip dreigde troon te verliezen”

“Koning Filip dreigde troon te verliezen”

Michel Gronemberger – Koninklijk Paleis

Koning Filip werd opgevoed als troonsopvolger, maar gebeurde er op het einde nog iets waardoor Filip bijna de troon ontnomen werd. Zijn vader besloot hard in te grijpen toen Filip het té bont maakte. Wat was er aan de hand?

De toenmalige prins Filip werd door zijn vader, koning Albert II, gekoppeld aan Mathilde d’Udekem d’Acoz, maar de prille relatie tussen Filip en Mathilde verliep moeizaam. Een verzoeningsreis naar Cuba draaide voor het koppel zelfs uit op een catastrofe. Zijn vader zou razend zijn geworden…

“Na die reis gebeurt er een mirakel”, schrijft Frédéric Deborsu in zijn boek ‘Koningskwesties’. “Plots werd alles binnen de maand geregeld.” En dan onthult de journalist de pijnlijke reden waarom Filip zijn relatie plots een eerlijke kans gaf. 

“De druk van Albert II en de ultieme dreiging om zijn plaats te moeten afstaan aan Astrid speelden voor de kroonprins een beslissende rol”, lezen we in ‘De macht van Mathilde’, het boek van Jo De Poorter. 

En zo blijkt de toenmalige prins Filip zich in eerste instantie enkel met Mathilde verloofd te hebben om zijn eigen toekomst als koning veilig te stellen. Dat is althans wat journalist Frédéric Deborsu beweert in het boek ‘Koningskwesties’. Eén ding is duidelijk…

Uiteindelijk zou het huwelijk van koning Filip en koningin Mathilde toch uitdraaien op een geslaagd huwelijk vol warmte en liefde.

Royalty 24/7