14 °C Antwerpen, BE
maandag 8 juli 2024
14 °C Antwerpen, BE
maandag 8 juli 2024

“Geen sanctie voor koningin Mathilde”

“Geen sanctie voor koningin Mathilde”

Foto: PhotoNews

Het waren opvallende beelden tijdens de verkiezingen van 9 juni: onze koningskinderen die alle vier voor het eerst naar de stembus trokken. Alleen, want koning Filip en koningin Mathilde hoeven geen stem uit te brengen. Waarom niet?

“Het staatshoofd staat volgens de grondwet boven alle politieke partijen”, lezen we in Het Laatste Nieuws een verduidelijking waarom ons koningspaar niet hoeft te stemmen. En wat dan met koningin Mathilde?

“Zijn echtgenote toont zich ‘solidair’. De koning en de koningin ontvangen wel een oproepingsbrief, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken brengt de voorzitter van hun kiesbureau op de hoogte van de reden waarom ze geen gebruik maken van hun stemrecht.” En op die manier vermijdt ons koningspaar een boete…

“Dankzij die officiële ‘verschoning’ krijgen Filip en Mathilde geen sanctie”, verduidelijkt Het Laatste Nieuws waarom Filip en Mathilde niet moeten stemmen. Al zal dat later veranderen…

Mocht koning Filip de troon afstaan ten gunste van zijn dochter, zullen Filip en Mathilde wel weer verwacht worden te gaan stemmen. De reden van ‘onpartijdigheid en neutraliteit’ geldt enkel voor het koningspaar.

Zo moesten koning Albert en koningin Paola ook opnieuw een stem gaan uitbrengen nadat Albert zich als koning liet opvolgen door zijn oudste zoon Filip. 

Royalty 24/7