Waarom spreken we over Bart De Wever als ‘premier van België’, maar niet over koning Filip als ‘koning van België’? Onze vorst wordt anders genoemd en daar hangt een duidelijke reden aan vast…
“Waarom is Filip geen koning van België, maar wordt hij “koning der Belgen” genoemd?” Het gaan dan misschien wel om een nuance, maar geen onbelangrijke…
“Die nuance benadrukt dat zijn titel verbonden is met het volk, niet met het land”, onthult royalty-expert Wim Dehandschutter in zijn boek ‘Achter de muren van het paleis’. Zo spreekt Filip evenmin over zijn ‘onderdanen’, maar noemt hij hen ‘landgenoten’. Hoe komt dat?
“Het pas onafhankelijke België koos in 1830-1831 voor de formule van de volksmonarchie”, verduidelijkt royaltywatcher Wim Dehandschutter in Het Laatste Nieuws. Concreet betekent dat het volgende…
“De koning neemt daarbij zijn functie op nadat hij de eed heeft afgelegd: hij zweert ‘de Grondwet en de wetten van het Belgische volk na te leven, ’s lands onafhankelijkheid te handhaven en het grondgebied ongeschonden te bewaren’”, ontdekken we in het boek ‘Achter de muren van het paleis’ van royalty-expert Wim Dehandschutter.