9 °C Antwerpen, BE
maandag 20 februari 2023
9 °C Antwerpen, BE
maandag 20 februari 2023

Koninklijke Serres van Laken open voor het publiek

Foto: Isopix

Van 13 mei tot en met 6 juni worden naar jaarlijkse traditie de Koninklijke Serres van Laken opengesteld voor het publiek. Door de coronamaatregelen is een bezoek aan de serres dit jaar zowel een binnen- als buitenbeleving.

Het bezoek start met een wandeling door de tuinen van het Koninklijk Domein. Zo ontdekt de bezoeker de wonderlijke architectuur van de serres eerst van op een afstand. Onderweg komt het publiek langs tempelruïnes aan de rand van een van de vijvers, aan de cirkelvormige rozentuin en aan het atelier van Koningin Elisabeth. Het tweede deel van de wandeling brengt de bezoekers bij de grote serres die kunnen worden bezocht: de Perronserre of Embarcadère, de Congoserre met subtropische planten, de koepelvormige Wintertuin met onder andere palmbomen en boomvarens en de Oranjerie waarin de oranje- en laurierbomen en camelia’s overwinteren.

Het hele bezoek gaat over een traject van ongeveer 2 km en duurt minimum een uur (zie plan in bijlage). De andere serres zijn door de coronamaatregelen niet toegankelijk dit jaar, omdat de aanbevolen afstand tussen bezoekers er niet kan worden gegarandeerd.

Ook nieuw dit jaar is dat er wordt gevraagd om op voorhand het bezoek aan de Koninklijke Serres te reserveren op www.koninklijke-serres-royales.be. Er kan immers maar een beperkt aantal bezoekers worden toegelaten. Ter plaatse zijn geen tickets te koop en ook geen reservaties mogelijk.

Op het parcours zullen bezoekers ook geïnformeerd worden over het nieuwe warmtenetwerk dat werd geïnstalleerd tussen de afvalverbrandingsoven in Neder-over-Heembeek en het Koninklijk Domein van Laken. Deze samenwerking tussen de Koninklijke Schenking, de Regie der Gebouwen en Brussel-Energie zal het fossiele energieverbruik op het domein drastisch verminderen. Het netwerk zal minstens 25 jaar operationeel zijn en instaan voor ongeveer 90% van de energienood van de Serres.

De opening van de serres is ook meteen het startschot van een nieuw initiatief: vanaf midden mei zullen klassen uit het vijfde leerjaar uit lagere scholen van de Stad Brussel (waar Laken deel van uitmaakt) de biodiversiteit van het Koninklijke Domein ontdekken via geleide wandelingen. In samenwerking met de Stad Brussel en de Gembloux Agro-Biotech Faculteit van de Universiteit van Luik is een programma uitgewerkt om de leerlingen op een educatieve manier te laten kennismaken met de fauna en flora van het Domein. Het Domein van Laken heeft een unieke biodiversiteit en is een van de meest biodiverse domeinen in stadsomgeving van het land.

Tijdens de wandelingen zullen de leerlingen duiding krijgen over de habitat van planten en dieren, over specifieke planten in het domein en het proces van bestuiving, over de vijvers en hun bewoners, over de unieke reigerkolonie die leeft in het domein, en de verschillende lagen van het bos.

De pedagogische rondleidingen zullen tijdens de lente, de herfst en de winter georganiseerd worden. Op dit ritme zullen jaarlijks zo’n duizend leerlingen de biodiversiteit van het Koninklijk Domein van Laken ontdekken. De eerste educatieve wandelingen gaan door tijdens de week van 17 mei, enkele dagen voor de Internationale Dag van de Biodiversiteit (22 mei).

Praktische info Opening Koninklijke Serres
• Ticketaankoop enkel via www.koninklijke-serres-royales.be
• Een ticket kost 2,5 euro. Kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang, maar ook de reservatie van hun bezoek op voorhand is verplicht op www.koninklijke-serres-royales.be
• Open van donderdag 13 mei tot en met zondag 6 juni, van 11u tot 19u (laatste tijdslot om 16u30u-17u, sluiting domein om 19u). Op sommige dagen opent het domein wegens onderhoud pas om 12u. Alle tijdsloten staan op www.koninklijke-serres-royales.be
• Ingang en uitgang langs de erehekken van het Kasteel van Laken, Koninklijke Parklaan in 1020 Brussel.
• Alle info i.v.m. bereikbaarheid via openbaar vervoer vindt u op www.koninklijke-serres-royales.be. Een parking met een beperkt aantal plaatsen (parking Dynastie) wordt ingericht tegenover de ingang van het Koninklijk Domein. Tegenover de ingang van het Koninklijk Domein is er ook een onbewaakte fietsenstalling
• Het aangepaste parcours (wegens coronamaatregelen) omvat trappen en hellingen en is dit jaar uitzonderlijk niet aangepast aan rolstoelen of buggy’s.

Royalty 24/7