10 °C Antwerpen, BE
dinsdag 22 oktober 2024
10 °C Antwerpen, BE
dinsdag 22 oktober 2024

Waarom ging koningin Mathilde niet stemmen?

Waarom ging koningin Mathilde niet stemmen?

Foto: PhotoNews

Onze koninklijke familie heeft net als alle Belgen het recht om een stem uit te brengen tijdens de verkiezingen, maar koning Filip en koningin Mathilde doen dat nooit. Waarom niet?

In tegenstelling tot de rest van de koninklijke familie trekt ons vorstenpaar niet naar de stembus. De reden is duidelijk: “Het staatshoofd staat volgens de grondwet boven alle politieke partijen. Zijn echtgenote toont zich ‘solidair’”, verduidelijkt Wim Dehandschutter in Het Laatste Nieuws. Vooral voor Mathilde is dat moeilijk…

Zo komt koningin Mathilde immers uit en politiek nest. Haar vader Patrick d’Udekem d’Acoz zaliger zat in de politiek namens de Parti Réformateur Libéral (PRL), het vroegere MR. Hij was ooit zelfs burgemeester van Villers-la-Bonne-Eau, het Luxemburgse dorpje waar Mathilde is opgegroeid, lezen we in Het Laatste Nieuws. 

Ook een schoonbroer van onze koningin is actief bij de Waalse liberalen van MR. Terwijl wijlen Henri d’Udekem d’Acoz, de controversiële oom van koningin Mathilde, dan weer actief was voor de christendemocraten van CVP, later CD&V. En ook hij had een uitvoerend mandaat…

Henri d’Udekem d’Acoz was onder meer burgemeester van Poperinge.” Opmerkelijk was dat hij zich openlijk als flamingant heeft geuit en even aanschuurde tegen N-VA. Hij benadrukte wel dat hij voor het behoud van België en het koningshuis was”, voegt royaltyjournalist Wim Dehandschutter eraan toe in Het Laatste Nieuws.

Royalty 24/7